Weetje Leuven: Fiere Margriet

Wil je meer te weten komen over de fiere Margriet van Leuven, kijk dan naar het filpmje of lees hieronder de info.

Margaretha van Leuven, ook bekend als Fiere Margriet, is een rooms-katholieke zaligverklaarde jonge vrouw die de beschermvrouwe is van de martelaren en het horecapersoneel. Ze leefde in het begin van de 13de eeuw.

De legende gaat dat zij bij terugkomst van het halen van een kruik wijn in de stad haar ouders vermoord terugvond in hun herberg. De overvallers namen haar vervolgens mee buiten Leuven (nabij Wilsele) om haar te verkrachten. Daar ze zo hard tegenstribbelde en de dood verkoos boven ontmaagding, kreeg ze de naam Fiere Margriet. Uiteindelijk hebben ze haar toch vermoord en werd haar lichaam later in de Dijle gevonden ... met het handvat van de kruik nog in haar hand.

In de 15de eeuw werd een variant op de legende geschreven. Men voegde aan het bestaande verhaal toe dat haar lichaam op de Dijle bleef drijven en door vissen stroomopwaarts werd gedragen terwijl ze werd omgeven door een hemels licht en begeleid door de gezangen van engelen. Dat maakt het natuurlijk iets makkelijker om iemand zalig te verklaren ...

Ze is  – na meerdere pogingen – uiteindelijk pas in 1902 zalig verklaard. In sommige bronnen wordt ze vernoemd als de heilige Margaretha van Leuven. Vooral in Leuven, waardoor ze ook weleens een volksheilige wordt genoemd, maar het feit is dat ze een zalige is. Een zalige verschilt van een heilige in het principe dat een zalige vereerd mag worden in een bisdom of congregatie en een heilige vereerd mag worden door de gehele Kerk.

Uiteraard is er over Leuven meer te weten dan deze leuke info. Wil je gratis een uitgewerkte citytrip op maat voor Mechelen, Leuven of Hasselt, klik dan hier. Elders naartoe? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze vrienden van Reisroutes waar je van andere steden in en buiten België geweldige info kan vinden.