Weetje Leuven: Stadhuis

Wil je meer te weten komen over de verbouwingen van het stadhuis van Leuven, kijk dan naar het filpmje of lees hieronder de info.

Hoe het stadhuis en de gebouwen errond er uitzien, hangt af van wanneer u een bezoek aan Leuven heeft gepland. Er staan namelijk grote verbouwingswerken in de steigers en die duren tot 2027 (of 2029 of ...). Het wordt een open huis dat je vrij kan binnenwandelen en waar (inter)nationale bezoekers en bewoners hartelijk welkom zijn.

Ze gaan namelijk het Corps de Garde, het huidige politiekantoor, omvormen tot een nieuwe toegang en onthaalruimte voor het stadhuis: de antichambre. Ze gaan ook het vloerniveau van de antichambre gelijk met dat van de Grote Markt brengen. Vanuit die antichambre zal je dan doorsteken naar het historische stadhuis.

Tevens zullen ze een extra volume plaatsen in de vorm van een achthoek bovenop het huidige politiekantoor. Je ziet in de foto wat het zou moeten gaan worden. Op het eerste verdiep zal je info vinden over het stadhuis en de stad. Op het tweede verdiep kom je dan op het stadsbalkon met uitzicht over de grote markt en het stadhuis.

Die achtvorm is met een reden gekozen: De vorm en stenen verwijzen naar de torens van het stadhuis, het Tafelrond en de Sint-Pieterkerk. Inderdaad, u ziet het goed:  allemaal achthoeken met een mazenstructuur.

Uiteraard is er over Hasselt meer te weten dan een bekend duo. Wil je gratis een uitgewerkte citytrip op maat voor Mechelen, Leuven of Hasselt, klik dan hier. Elders naartoe? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze vrienden van Reisroutes waar je van andere steden in en buiten België geweldige info kan vinden.