Weetje Hasselt: Bekendste duo!

Klik op de video om meer te weten over het meest bekende duo van Hasselt of lees hieronder de info.

Ik ben er vrij zeker van dat u dit duo zou tegenkomen als u een trip naar Hasselt doet. Moest dat niet het geval zijn, vraag het dan aan eender welke Hasselaar. Die zal u wel in de goede richting wijzen. Ik raad u wel aan om niet de echte naam van hets tandbeeld te gebruiken namelijk “luisteren naar de beiaard” maar vraag hen naar “Hendrik en Katrien”.

Hoe komt dat eigenlijk? Wel de volkslegende gaat dat Hendrik en Katrien de eerste inwoners van Hasselt waren. Dit was – logischerwijs – in de Dorpsstraat. We weten wel dat Jendrik Tant schepen in de dertiende eeuw zijn testament maakte in 1295. Dit was trouwens de oudste oorkonde van Hasselt.

Daaruit blijkt echter dat Hasselt dan al een georganiseerde en uitgebouwde stad was. Dat hij dus de eerste inwoner was, kan eigenlijk niet. Maar dat doet niets af aan de romantiek van dit beeld, toch?

Het beeld, onthuld op 22 december 1989, is trouwens een geschenk van het toenmalig schepencollege aan zijn ereburgemester Paul Meyers, die maar liefst 25 jaar burgemeester was van Hasselt (1963-1988). Het beeld werd gecreëerd door Marc Cox.

Uiteraard is er over Hasselt meer te weten dan een bekend duo. Wil je gratis een uitgewerkte citytrip op maat voor Mechelen, Leuven of Hasselt, klik dan hier. Elders naartoe? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze vrienden van Reisroutes waar je van andere steden in en buiten België geweldige info kan vinden.